menu
FringeL FestivaL 2015, hét muziekfeest om te proberen: een verrassend succes!

Het Fringel FestivaL maakt een stormachtige ontwikkeling door. Zowel kwantitatief als kwalitatief is de groei onmiskenbaar. Nam aan het eerste concert in 2008 één doelgroeper deel, in 2015 waren dat er vijftien uit diverse Nederlandse provincies. Het aantal bezoekers steeg van tien tot het tienvoud. De diversiteit in activiteiten breidde zich uit van één (piano solo) naar een breed scala van disciplines: diverse muziekinstrumenten, solo’s, duetten, muziek-gezelschappen/bands, eigen composities (zie beneden). Bovendien waren er de oogstrelende poster door grafisch ontwerper Jeroen Desain, een keurig programmaboekje door Annefleur de Baaij (ATC De Boog Nijmegen) en leidde Hester van Vugt het publiek met een vlotte presentatie door het flitsende programma. En dan te bedenken dat het aanbod van muziekcomposities in 2015 zo groot was dat de vakkundige programmacommissie (o.l.v. Ricky & Fleur van Lith) slechts de helft in het programma kon onderbrengen. Was bij het eerste concert één klub (Gleveris) betrokken, het Fringel Festival 2015 kwam tot stand met actieve inbreng van drie verschillende organisaties ('Stichting Gleveris, probeerprojecten autisme', 'Muzelinck, centrum voor de kunsten', beiden in Oss, en 'Arbeids Training Centrum de Boog in Nijmegen) en met aanmeldinge via verschillende andere instanties. De kwaliteit van de uitvoeringen was aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, hetgeen de toehoorders niet is ontgaan (staand applaus). Zowel de deelnemers als het publiek hebben het concept ‘probeerprojecten autisme’ goed begrepen en omarmd!

De muziek en de artiesten.
Het concert werd traditioneel geopend door (mede-organisator) Luuk Verheijden op een Steinway vleugel: een levendige etude (Opus 849 Nr. 25) van Carl Czerny werd gevolgd door de stemmige 'regenprélude' (Opus 28 Nr. 15) en een mooie wals (Opus Posthume 70) van Frédérique Chopin. Daarna werd het publiek getrakteerd op de eerste première van het Festival: een 'Quatre Mains', door Luuk Verheijden zelf gecomponeerd en gespeeld met zijn pianovriend Nowel Copelj.
Bij wijze van estafette nam Nowel geconcentreerd het programma over door met Renier de Ceuninck (cello) een 'Ave Maria' van Johann Sebastian Bach ten gehore te brengen. Na 'Cielito Lindo' (bewerkging door Carlos Fernandez) werd afscheid genomen van de imposante vleugel.
En kwamen hout-en koper blazers op het toneel: Daniëlle (altsaxofoon) en Jan (trompet) Schalken wisten met een 'Ave Maria' van Franz Schubert en 'Sonatines' van Jan van Beekum and 'Abba Vader' van Dave Bilbrough een mooie musikale wending aan het klassieke deel van het programma te geven.
Tijdens de pauze werd in de gezellige foyer van Muzelinck door deelnemers en publiek weer volop ge-netwerkt.
Om vervolgens vol ontroering te luisteren naar troubadoer Gilbert van Hagen die het lef had om met gevoelige zang en akoestische gitaar onder andere 'Sweet Surrender' van John Denver ten gehore te brengen.
Met het indringende 'All Heroes' en persoonlijke 'Substitute', beiden briljante en indringende eigen songs, rekende de studentenband 'The Okies' af met enkele vooroordelen, onder andere over 'beperkingen'.
De gerenommeerde 'Theatergroup Kazou/Dr. Leo Kannerhuis' bracht met veel passie bij monde van lead zanger Nick Ruhe onder leiding van Peter Plijnaer vier nederlandstalige popsongs ('Oceaan', 'Ik hou van mij', 'Dat wat overblijft' en 'Niemand') tot grote hoogte. Verschillende aanwezigen neurieden enthousiast mee.
Het pop programmaonderdeel werd afgesloten met twee prachtige vertolkingen van 'One' (bekend van U2) en 'I'm still standing' (alsof Elton John zelf stond te zingen) waarbij de sonore stem van de lead zanger diepe indruk achterliet.
De reacties uit het publiek bij dit muziekfeest waren -zonder overdrijven- laaiend enthousiast: "wat een gevarieerd programma!", "het  niveau is weer hoger", "waar zijn de pers en burgemeester?", "Kunnen we volgend jaar weer meedoen?".
De voorbereidingen voor het "FringeL FestivaL 2016: feestelijk proberen en musiceren" zijn al gestart en de eerste aanmeldingen (deelnemers én publiek) zijn al binnen!
Voor meer info ga je naar FringeL FestivaL 2016.